سقط جنین به علت های مختلفی رخ می دهد که در آن هر دو والد می توانند نقش داشته باشند ، شاید برایتان جالب باشد که بدانید شغل پدر هم می تواند در سقط جنین در ماههای اول نقش داشته باشد. در این بخش از دانستنی های دوران بارداری نمناک مطلبی کامل از سقط جنین برایتان ارائه کرده ایم .
سقط جنین چیست؟
افتادن بچه یا سقط جنین ، دفع جنین از بدن مادر قبل از هفته بیستم بارداری با وزن زیر 500 گرم است . بیش از 80 درصد سقط ها قبل از هفته دوازدهم بارداری اتفاق می افتند. اگر جنین بعد از 20 هفتگی از بدن مادر دفع شود به آن مرده زایی (stillbirth) می گویند.
اکثریت سقط ها در اوایل بارداری یعنی 3 ماهه اول به علت مشکلات وراثتی و ژنتیکی رخ می دهد. اما گاهی این اتفاق خود به خود و غیر منتظره رخ می دهد.
سقط جنین به چه علتی اتفاق می افتد؟
نشانه های سقط جنین:
اولین و طبیعی ترین نشانه سقط جنین لکه بینی یا خونریزی از مهبل است . شایع ترین علامت سقط جنین ایجاد خونریزی بعد از به تأخیر افتادن قاعدگی به مدت یک تا 2 هفته و بعد از انجام تست بارداری و مثبت بودن نتیجه آن است.
انقباضات دردناک شکمی و یا کمری دومین علامت سقط جنین است .
یکی دیگر از علائم سقط جنین خروج بافت یا مایع از مهبل است.
دلایل و علت سقط جنین:
برخلاف باور بسیاری از افراد انجام ورزش سبک، مقاربت جنسی، کار کردن یا حمل وسایل سنگین سبب سقط جنین نمی شود. ویار و تهوع و استفراغ اوایل بارداری حتی اگر شدید باشد ، نیز موجب سقط نمی شود ، افتادن یا ضربه یا یک هراس ناگهانی نیز نمی تواند دلیلی برای سقط جنین باشد .پس علت سقط جنین چیست؟
علت سقط جنین و باورهای غلط شایع
اصلی ترین علت سقط جنین را می توان به این شرح عنوان کرد:
سن :یکی از دلایل سقط جنین سن بارداری است .سقط جنین بیشتردرزنان سن بالا و40 ساله بیشتر دیده می شود.
اشعه ایکس :اشعه ایکس که در رادیولوژی ها مورد استفاده قرار می گیرد موجب سقط جنین می شود.
مصرف سیگار و الکل و مصرف بیش از 5 فنجان قهوه در روز سبب سقط جنین می گردد.
سقط جنین به علت بیماری و عوامل محیطی
سموم داروهای بیهوشی :برخی سموم از جمله گازهای بیهوشی اگر طولانی مدت استفاده شوند، احتمال سقط را بالا می برد.
سابقه سقط جنین :زنانی که در گذشته دو یا چند سقط جنین متوالی داشته اند.
علل ژنتیکی :بسیاری از سقط های اولیه به علت مشکلات ژنتیکی و کروموزومی جنین رخ می دهند . این مشکلات در زمان تقسیم سلولی و نمو جنین رخ داده است و از والد به فرزند به ارث نرسیده است.
کم کاری تیروئید:کم کاری تیروئید سبب سقط جنین می شود مخصوصا در مناطقی که با کمبود ید در غذا مواجه هستند . بیماری دیابت شدید نیز می تواند موجب سقط جنین شود. از بیماری هایی که سبب نازایی و سقط جنین می شود ، بیماری سلیاک می باشد.
علت های اصلی سقط جنین
بیماری هایی که احتمال سقط جنین افزایش می دهند:
لیستری، گوشک، سرخجه، سرخک، سیتومگالو ویروس، پاروو ویروس، سوزاک، ایدز و عفونت های دیگر
مرض قند کنترل نشده مادر و سایر اختلالات هورمونی (هیپوتیروئید)
مشکلات سیستم ایمنی و بیماری های خود ایمنی
علت های سقط جنین چه هستند؟
سقط جنین به چه بیماری مرتبط است؟
وجود استعداد لخته شدن خون
مشکلات رحمی یا گردن رحم
اختلالات ساختمانی مادرزادی رحم مثل رحم دوشاخ
نارسایی دهانه رحم به دلیل دستکاری های رحمی در حاملگی های قبلی یا به صورت مادرزادی سبب سقط جنین در سه ماهه دوم یا زایمان زودرس می شود که تنها راه درمان آن دوختن دهانه رحم و استراحت در کل دوره بارداری است.
تاثیر شرایط جسمی پدر با سقط جنین:
جالب است بدانید شرایط جسمی و کار پدر می تواند یکی از علت های سقط جنین باشد، این فاکتورها شامل:
خطر سقط جنین با افزایش سن پدر
خطر سقط جنین وقتی پدر در معرض جیوه، سرب، و مواد شیمیایی صنعتی و آفت کش ها باشد
علت سقط جنین مکرر چیست؟
50درصد علت سقط شناسایی شده و 50درصد بدون علت باقیمانده است . در مواردی که علت سقط مشخص نیست و سقط مکرر پیش آگهی بارداری موفق با مراقبت های حمایتی حتی پس از چند بار سقط، عالی است و بیماران نباید ناامید باشند و پس از بارداری دچار استرس و اضطراب شدید شوند.
در صورتی که سقط یک مرتبه اتفاق بیفتد (به خصوص در سقط های زودرس) در 70درصد موارد جنین سقط شده از نظر کروموزومی غیرطبیعی است. این درصد با افزایش تعداد سقط کمتر شده و عوامل غیرژنتیک هم مطرح می شود.
به طور کلی سقط مکرر به دلیل مشکل های ژنتیکی در خانم و آقا و همچنین به دلیل عوامل محیطی یا چندعاملی (ترکیب مشکل های ژنتیکی و عوامل محیطی) در زوجین است؛ از جمله اختلال های ایمنی، انعقادی، غدد درون ریز، چاقی، عدم تخمک گذاری مزمن و ناهنجاری های رحمی و عوامل کمتر شایع. تمام این موارد بر قدرت پذیرش مخاط رحم تاثیر می گذارند.
راههای جلوگیری و پشگیری از سقط جنین
غذای سالم بخورید:
رژیم غذایی مغذی را که غنی از میوه و سبزیجات باشد و جذب چربی را کاهش دهد را دنبال کنید. غذاهای دارای ویتامین B و اسید فولیک مانند اسفناج سبب جلوگیری از تولد نوزاد ناقص یا سقط جنین می شود و از نقایص عصبی جنین پیشگیری می کند و در سلامت جنین نقش دارد.
غذاهای حاوی ب 12غذاهای حیوانی مانند کباب برگ گوشت گوسفند و شتر – جگر- تخم مرغ محلی – کره وروغن محلی و شیر محلی هستند همچنین نخود و خرما و…نیز حاوی ویتامین ب می باشند. سویا حاوی مواد معدنی غنی و ویتامین های D ، B2، A است که مصرف آن برای زنان باردار و جنین بسیار مفید است. خوردن لوبیا سبب تنظیم عادت ماهیانه می شود و از سقط جنین جلوگیری میکند.
علت سقط جنین و نحوه جلوگیری از آن
آب بنوشید:
به جای مصرف نوشیدنی های شیرین و کافئین دار و الکلی آب بنوشید شما می توانید تحت نظر پزشک چای یا قهوه نیز مصرف کنید اما در نوشیدن آنها زیاده روی نکنید.
داروهای خود را به طور دقیق مصرف نمایید:
عدم مصرف داروهای تجویزیسبب به خطر افتادن سلامت جنین می شود.
این خوردنی ها را نخورید:
مصرف آویشن،پونه و بابونه و غوره در بارداری مضر است و باعث سقط جنین می شود .
سقط جنین به علت تغذیه نامناسب
سقط جنین چه علتی دارد و چگونه جلوی آن را بگیریم؟
مسلماً یک رژیم غذایی عادی نمی تواند عاملی برای سقط جنین باشد ولی عفونت های انگلی و باکتریایی که از طریق مواد غذایی منتقل می شوند می توانند یکی از عوامل سقط به حساب آیند به همین خاطر به خانم های باردار توصیه می شود که از مصرف لبنیات پاستوریزه نشده، گوشت های خام و یا گوشت هایی که به آن حرارت کافی داده نشده، غذاهای دریایی و ماهی هایی که میزان فلزات سنگینی مانند جیوه و سرب در آن ها زیاد است، امعا و احشا حیوانات و جگر مرغ خودداری کنند.
اهمیت مصرف اسیدفولیک در خانم ها و ارتباط آن با سقط جنین
حتماً این توصیه را بارها شنیده اید که بهتر است خانم ها از 3 ماه قبل از بارداریشان اسیدفولیک (ویتامین B9) مصرف نمایند. اسیدفولیک در رشد لوله های عصبی جنین نقش زیادی دارد و از نقص های عصبی در جنین پیشگیری می نماید. همچنین مطالعات مختلف نشان داده است که کمبود اسیدفولیک خطر سقط جنین را افزایش می دهد. زنان باردار به مصرف روزانه 600 میکروگرم اسیدفولیک نیاز دارند. مرکبات، سبزیجات با برگ های سبز تیره و حبوبات از منابع عمده این ویتامین به شمار می آیند.
ارتباط مصرف امگا 3 با سقط جنین
همه ما کم و بیش با خواص روغن ماهی آشنا هستیم. روغن ماهی حاوی امگا 3 است نوعی اسید چرب غیراشباع که در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی، انواع سرطان ها و آرتریت کاربرد دارد. همچنین تحقیقات نشان داده است که امگا 3 عوارض دوران بارداری مانند پره اکلامپسی (افزایش فشارخون مادر باردار همراه با دفع پروتئین از ادرار) را کاهش می دهد و در رشد سیستم اعصاب مرکزی، مغز و چشم های جنین نقش زیادی دارد.
همان طور که گفته شد سقط ، علت های مختلفی دارد که یکی از دلایل آن سندروم آنتی فسفولیپید است (یک اختلال اتوایمیون است که در این سندروم سیستم ایمنی بدن به اشتباه به فسفولیپیدهای غشای سلول های رگ های خونی حمله می کند و باعث ایجاد لخته در عروق می شود)
سندروم آنتی فسفولیپیدی
در زنان بارداری که با این مشکل مواجهه هستند تشکیل لخته خون در عروق جفت منجر به عدم دسترسی جنین به مواد غذایی شده در نتیجه این موضوع باعث سقط می گردد. چندین مطالعه نشان داد مصرف امگا 3 در دوران بارداری از پیشرفت این سندروم جلوگیری می کند.
البته خانم های باردار به این نکته توجه کنند که چون اغلب ماهی ها آلوده به فلزات سنگین هستند و خود فلزات سنگین موجود در غذاهای دریایی عاملی برای سقط به حساب می آید سعی کنند حتی الامکان در دوران بارداری از ماهی هایی استفاده کنند که کمترین میزان جیوه را داشته باشد یا اگر از مکمل های امگا 3 استفاده می کنند از فاقد جیوه بودن آن مکمل ها اطمینان کافی را کسب نمایند. بهتر است در دوران بارداری برای تأمین امگا 3 مورد نیاز خود از منابع گیاهی آن مثل مغزها و یا تخم کتان استفاده نمایند.
آیا خوردن آناناس باعث سقط جنین می شود؟
بهتر است در دوران بارداری برای تأمین امگا 3 مورد نیاز خود از منابع گیاهی آن مثل مغزها و یا تخم کتان استفاده نمایند.
شاید شما هم شنیده باشید که گفته می شود مصرف آناناس باعث سقط جنین می شود. باید خاطرنشان کرد که آناناس حاوی آنزیمی به نام "بروملین" است که دارای اثرات ضد التهابی، ضد درد، ضد تورم بوده و از تشکیل لخته در خون جلوگیری می کند. تحقیقات نشان داده است که این آنزیم می تواند باعث سقط شود. ولی به شرط اینکه به صورت مکمل استفاده شود یعنی در مقدار زیاد. مصرف 1 یا 2 واحد آناناس در هفته (هر واحد آناناس یک فنجان آناناس خرد شده به حساب می آید) هیچ نوع تأثیری بر سقط جنین ندارد. پس با خیال راحت آناناس میل کنید، البته زیاده روی نکنید.
آیا مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین باعث سقط جنین می شود؟
مصرف متعادل نوشیدنی های حاوی کافئین در دوران بارداری هیچ ارتباطی با سقط جنین نداشته است. مصرف 200 میلی گرم کافئین (دو فنجان قهوه در روز) مشکلی نداشته است ولی زیاده روی در مصرف کافئین می تواند خطراتی برای جنین به وجود آورد.
منبع: pishgiri